E-shop má nyní dovolenou a Vaše objednávka bude zabalena 15. 5. Využijte proto akce DOPRAVA ZDARMA při nákupu nad 500 Kč.

Nedělejte tyto chyby. Palte svíčky jako profíci.

Že jsou sójové svíčky přírodní, ekologické a netoxické už určitě víte. Taky víte, že správná péče o tyto svíčky je klíčová. Základní informace a rady jak se o ně starat najdete shrnuty ve článku TADY.
 
Tentokrát se podíváme na chyby, kterých se při pálení svíček možná nevědomě dopouštíte. Vyvarujte se jich a můžete si být jisti, že se k parafínových svíčkám už nevrátíte. Sójové svíčky vám totiž nabídnou mnohem víc - výrazně delší dobu hoření, čistší a klidnější plamen a hlavně čisté, přírodní složení, kterým nezatěžují ovzduší.
 

Chyby, aneb co se při nesprávné péči může stát:

  • Svíčku nelze zapálit
I to se může stát. Proč? Pravděpodobně proto, že knot je příliš dlouhý anebo naopak příliš krátký. Řešení je v obou případech jednoduché. Správná délka knotu se pohybuje cca mezi 3 až 5 mm.
Dlouhá odhořelá část knotu je běžný jev u přírodních svíček - proto je potřeba jej po každém hoření zkracovat. Pokud toto pravidlo nedodržujete, svíčku buď vůbec nezapálíte a nebo nebude hořet klidným a čistým plamenem. Pokud jste knot zkrátili a i přes to se vám jej nedaří zapálit, zkraťte jej více. Možná budete překvapeni, jak krátký knot k zapálení svíčky stačí.
Stává se to málokdy - pokud jste knot omylem odlomili až příliš, může být zapálení obtížné. V takovém případě vám bude stačit "vydlabat" trochu vosku z okolí knotu. Ten díky tomu získá potřebný prostor k rozhoření.
  • Plamen je příliš silný a čoudí
Tento jev je typický znak toho, že svíčka hoří příliš dlouho. Sfoukněte plamen a před dalším zapálením nechte roztopený vosk znovu zatuhnout a zastřihněte knot. Další variantou je, že jste zapomněli knot zastřihnout a už při zapálení byl příliš dlouhý.
  • Svíčka dohořela a plíšek od knotu nelze odlepit ze dna nádoby
U Aesta svíček by se vám to stát nemělo. Kdyby přece, prozradím vám trik - řešte to už ve chvíli, kdy svíčka dohořívá a kdy je nádoba i její obsah ještě teplý. Jakmile je na dně již minimum vosku a knot pomalu dohořívá, zhasněte svíčku a po chvíli vyklopte tento zbytek vosku i s hliníkovým plíškem do odpadků. Velmi pravděpodobně půjde plíšek vyklopit dobrovolně - pokud ne, pomozte mu nožíkem.
  • Svíčka vyhořela a vosk zůstal na bocích nádoby
Tomuto jevu se říká "tunelování" a u levných parafínových svíček je běžný. U těch mých se vám to nestane. Stačí, když dodržíte jedno pravidlo - svíčku nechejte hořet vždy až do chvíle, kdy je celý její povrch rozpuštěný. Tento čas se odvíjí především od velikosti nádoby - čím užší nádoba, tím kratší čas je potřeba. Zpravidla se může jednat o dvě až pět hodin. Nezapalujte tedy svíčku "jen na pár minut" a dejte jí potřebný čas. Chcete-li pálit svíčku spíše na chviličku, zvolte raději čajové svíčky.
  • Plamen při hoření příliš plápolá
Je možné, že svíčka hoří až moc dlouho, takže je knot příliš dlouhý a chce zastřihnout. A nebo jste jen zapálili svíčku v blízkosti otevřeného okna nebo v průvanu. :)
 

A na co dalšího je potřeba myslet?

Nenechávejte svíčky dohořet až do úplného zhasnutí plamene - nádoba by se mohla příliš rozpálit. Využijte malého zbytku roztopeného vosku na dně a vylijte obsah do odpadkového koše - díky tomu se plíšek od knotu snadno odlepí a nádoba se bude i velmi snadno umývat. Za každých okolností dbejte bezpečnostních pokynů, svíčku nechávejte hořet v bezpečné vzdálenosti od okolních předmětů a umisťujte ji na nehořlavý povrch - v tom vám pomůžou třeba tyto podtácky a podnosy. Svíčku nikdy nenechávejte hořet bez dozoru - znáte to. Náhoda je blbec.
 
Zato vy jste teď o kousek chytřejší. :) Pokud se vám cokoliv z toho stalo anebo pravidelně stává, tak už víte, co s tím. 
 
Napište mi, zda pro vás byly tipy přínosné nebo vám ve článku něco chybí - třeba tady, na Instagramu.
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz