E-shop má nyní dovolenou a Vaše objednávka bude zabalena 15. 5. Využijte proto akce DOPRAVA ZDARMA při nákupu nad 500 Kč.

EkoLogické balení, které má smysl

Ekologie a snaha o alespoň částečný zero waste přístup k životu je něco, co by se v dnešní době mělo týkat každého z nás. V podnikání, zvlášť v tom e-shopovém, vzniká v souvislosti s balením objednávek obrovské množství odpadu. Super možná pro obchody s obalovými materiály. Ale pro planetu?
Spíš ne.

Tak takto prosím ne!

Prodejce nakoupí nové krabice, nové výplně, zabalí objednávku, zákazník vybalí a všechno ostatní vyhodí. V tom horším případě tento "odpad" ani neroztřídí. Ale je to vůbec odpad? Nemusí být.
 
Stačila by snaha alespoň na jedné straně - když prodejce zabalí zboží do materiálu, který "už má něco za sebou" nebo když zákazník najde třeba zrovna pro novou krabici nové využití. Ideální je samozřejmě kombinace obojího.

Jak to dělá AESTA?

AESTA má ráda, když jsou věci v rovnováze a hledá cesty tam, kde to jde. Můžu vám říct, že najít ideální cestu byl v tomto případě trochu oříšek - přece jen estetická stránka věci je pro e-shop s bytovými doplňky a dárkovými předměty klíčová, a já jsem si vždycky přála, aby ta radost ze zásilky byla už při jejím rozbalování. A obávám se, že tu správnou atmosféru by krabice od toastovače zřejmě nenavodila.
 
To ale neznamená, že všechny krabice kupuji a jsou nové. Jen si dám práci s tím, aby jako nové vypadaly. A když mezi použitými krabicemi nenajdu vhodný rozměr nebo jednoduše staré krabice dojdou (což se ve vánočním období snadno může stát), nastupují na řadu krabice nové. A tady vás pak prosím o jejich další využití - někomu v tom něco pošlete, využijte je třeba v šatně na sezónní věci nebo zjistěte, zda ve svém okolí nemáte e-shopaře, který za ně bude rád.

V čem vám tedy objednávka přijde?

V krabici od toastovače ne. Vždy ale v něčem, co je recyklované nebo recyklovatelné. Použité krabice, které si ještě nezaslouží vyhodit, poctivě upravím. Odlepím všechny původní nálepky a izolepy a teprve pak je opatřím těmi svými. Funkční, ale nevzhledné krabice často stačí jen "převrátit naruby". Jednoduše mi stojí za to dát si práci s tím, aby výsledná zásilka vypadala hezky a mé svědomí zůstalo čisté.
 

A co výplně krabic a plasty?

Plastové výplně nekupuji. Můžete si tak být jisti, že pokud vám tato výplň v balíku dorazí, plní svůj účel už po několikáté. Jedinou výjimku tvoří ochranná fólie, do kterých jsou baleny svíčky a jiné křehké předměty. Tady je jednoduše potřeba dát si záležet, aby vám radosti dorazily v pořádku. Bez kompromisů.
 
Nejraději využívám různé papírové výplně, které shromažďuji již použité. Na těch to nepoznáte vůbec. A když takové výplně dochází, jdou na řadu noviny. :D A někdy vám přijde krabice vyplněná ekologickými a hlavně rozložitelnými "pufíky". Ty jsou z kukuřičného škrobu, takže je stačí vysypat třeba do wc, kde se rozpustí se během pár vteřin.

Více času, úsilí, zato čisté svědomí

Bylo by snazší, časově rychlejší a prostorově úspornější nic takového neřešit a kupovat vše nové. Takto to ale nechci. Jednoduše nechci zahlcovat svět dalším zbytečným odpadem a tato cesta je "to nejmenší", co můžu pro přírodu udělat.
 
Budu moc ráda, když si při rozbalování vašeho balíčku vzpomenete třeba na tento článek, když oceníte vícekrát použitý materiál a buď jej správně zrecyklujete anebo líp - pošlete dál.
 
Sledujte instagram @aestacz - najdete na něm ze zákulisí mnohem více.
 
 
 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz